ر

شیرینی های محلی لار

شیرینی های محلی لار:

 

گوناگونی و تنوع شیرینی و تنقلات و غذای این منطقه زبانزد است.

شیرینی های گوناگون محلی را در فصول مختلف سال و همچنین مناسبتهای مذهبی ، عید و .... زنان و دختران هنرمند به بهترین شکل عرضه می کنند.

هنر شیرینی پزی در لارستان به ویژه در ماه مبارک رمضان ، نمود بیشتری دارد. در ماه مبارک رمضان دهها نمونه شیرینی پخته و مصرف می شود.

پخت نان در انواع مختلف نیز در لارستان قدیم رایج بوده است. انواع مختلف آن با اسامی بومی شناخته می شود. غذاهای بومی نیز دارای اسامی ، شکل و ترکیب مواد ویژه ای است که در دیگر مناطق کمتر به چشم می خورد. اسامی بعضی از شیرینی ها را در این جا می آوریم:

اُرمابریز(ormaberiz) ، زیگیرو (zigeru) ، سمبوسه(sambusa) ، قتلمه(gatlama) ، بفه شکری (bofa-shkari) ، دلبرو(delbaru) ، حلوی مسقطی ، حلوی مقراضی ، حلوی آرد و روغن ، حلوا یغدر ، فرنی ، حلوی نبات ، حلوی آرد برنج ، پفکو(pofaku) ، ترک (tarak) ، رنگینک (ranginak) ، کویته (kovaita) ، لوزی (lowzi) ، چولو(chovalu) ، مشات (meshat) ، گشات (geshat) ، گل پمبه ، بلبل مشاتو.... .

طرز تهیه حلوای مسقطی لار:

بهترین و خوشمزه ترین صادرات لار حلوی مسقطی است.

در سالهای اخیر در شهر های دیگر جنوب ایران نیز مسقطی تهیه کرده اند ، اما هنوز موفق به ساخت حلویی به کیفیت حلوی مسقطی لار نشده اند.

این حلوی از شکر ، نشاسته ، روغن ، گلاب ، زعفران ، هل و خلال پسته و بادام ساخته می شود.ابتدا شکر و آب را می جوشانند تا به صورت شیره در آید. بعد نیمی از شیره شکر را با نشاسته مخلوط می کنند و به هم میزنند تا سفت شود و در همان حال به تدریج روغن وبقیه شیره ی شکر را به آن اضافه می کنند. هم زدن این مخلوط تا شکل گرفتن کامل مسقطی ادامه می یابد و پیش از عمل آمدن حلوا مقداری هل ، زعفران وخلال بادام و پسته به آن می افزایندو پس از عمل آمدن آن را در سینی بزرگی می ریزند تا سرد شود. بعد از سرد شدن در قالبهای مخصوص و گوناگون ومتنوع می ریزند و در دیگر شهرهای مناطق ایران صادر می کنند.

غذاهای سنتی شهر لار: سِک مَهی ، پَپلُس(آش نان) ، کره جوش ، شِش ترِنگهَ (اشکنه ، آب پیازی) ، شوربا (خاله بی بی ) ، مَهوِه : غذای سنتی منطقه لارستان است که شیوهای خاص و مهارتی ویژه توسط زنان ساخته شده ، فقیر و غنی از آن بهره می گیرند و آن را از ساخته های مادر گرگین میلاد می دانند.

نانهای لار: تپتپی ، نون نازک ، جَرادَک ، بالا تُوه ، شلشلو ، لیتَک ، نی نَنی ، تفتون ، بُتُنور.